Kampina

DE KAMPINA

videograaf: Ronne Vinkx

Parel van het Groene Woud

De naam Kampina is afgeleid van het Romeinse ‘Campina’, een andere naam voor Kempen, dat ‘woeste grond’ betekent. De Kampina beslaat ruim 1200 hectare tussen Boxtel en Oisterwijk. Door de rijke flora en fauna is het één van de meest waardevolle heidegebieden van ons land. Het is tevens een belangrijke schakel van het Groene Woud, een samenhangend cluster van grote natuurgebieden in het midden van Brabant tussen Tilburg, 's Hertogenbosch en Eindhoven. Centraal in het natuurgebied ligt de Kampinase Heide, met daarin onder meer het Belversven, de Huisvennen en de Zandbergsvennen. Opvallend is de uitgestrektheid, de ongereptheid, de rust en de variatie van het gebied. Het is een van de weinige plekken in Noord-Brabant waar geen bebouwing waarneembaar is en een must voor natuurliefhebbers. Bezoekers mogen vrij wandelen in de Kampina.

Trek erop uit

De Kampina bevindt zich letterlijk om de hoek van onze locatie. Binnen 5 minuten loopt u in het bos en in 10 minuten op de hei. Laat u verrassen door het afwisselende landschap: de paarse heidevelden in de nazomer, de vennen, grasvelden en slingerende beekjes. Er zijn veel wandelroutes te vinden op internet. Op 800 meter lopen bevindt zich parkeerterrein Huisvennen. Hier beginnen meerdere mooie wandelingen van Natuurmonumenten. De NS wandeling van station Boxtel naar station Oisterwijk is ook zeker een aanrader voor wandelaars die wat langere afstanden gewend zijn en komt langs onze locatie. De groene omgeving van De Kampina en Boxtel is ook heel goed te bezichtigen vanaf de fiets. Fietsen kunt u via ons reserveren.

De big five van Brabant

U zult ze niet snel zien tijdens een wandeling, maar ze zijn wel degelijk in het Groene Woud aanwezig: edelherten. Ze zijn een van de 'big five' van Brabant. De anderen zijn de Europese bizon, het wilde zwijn, de bever en de otter. De edelherten zijn weer teruggeplaatst in de natuur nadat ze door menselijk toedoen waren verdwenen. Andere dieren die je bijvoorbeeld tegen kunt komen zijn de prachtige IJslandse paarden, reeën, lepelaars, ijsvogels, zilverreigers en de grote grazende runderen van het Franse ras Blonde d'Aquitane. Vanaf de uitkijkpunten langs de wandel- en fietspaden kunt u nog veel meer andere vogels en dieren zien.